Este necesar sa achizitionati un certificat energetic si doriti mai multe informatii despre acesta?
Daca in prima pagina a site-ului de fata ati gasit informatii despre pretul si modul de obtinere a unui certificat energetic, aceasta pagina va prezinta urmatoarele informatii
- ce este un certificat energetic (certificat de performanta energetica);
- ce sunt clasele de performanta energetica;
- cine trebuie sa obtina (sa solicite) acest document;
-
- valabilitatea unui certificat energetic;
- cand este necesar certificatul de performanta energetica;
- obligativitatea obtinerii acestui document;
- principalele legi din Romania care reglementeaza acest domeniu.
Auditorii energetici din cadrul PFA Barbuta Catalin Felix va pot da lamuriri suplimentare si va ghideaza pe tot parcursul obtinerii certificatului de performanta energetica.
Ne preocupam ca intregul proces al obtinerii unui certificat energetic sa fie pentru dumneavoastra cat mai simplu si rapid, cu un deranj si efort din partea dumneavoastra cat mai mici.
Ce este un certificat energetic
Un certificat energetic este un document tiparit, eliberat conform legii de specialisti (auditori energetici), atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
Conform Legii nr.372/2005, certificatul energetic al cladirii (denumirea completa fiind Certificat de Performanta Energetica) este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri.
Cladirile se impart in clase de performanta energetica (intr-un mod similar cu clasele de la electrocasnice).
Clase de performanta energetica
In functie de performanta energetica avuta, cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana in 125 de kWh/m2/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/m2/an.
Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
Cine trebuie sa obtine certificatul energetic
Conform legii, certificatul de performanta energetica se elibereaza de auditori energetici atestati si se obtine prin grija proprietarului/investitorului/administratorului cladirii sau unitatii de cladire.
Valabilitatea unui certificat energetic
Un certificat energetic este valabil timp de 10 ani din momentul eliberarii, cu exceptia cazurilor in care s-au efectuat lucrari de renovare majore, care modifica consumurile energetice.
Cand este necesar un certificat energetic
Un certificat energetic este necesar atunci cand construiti, vindeti, inchiriati sau faceti lucrari de renovare majora pentru cladiri.
Obligativitatea obtinerii unui certificat energetic
Obligativitatea detinerii acestui document a fost introdusa prin Legea 159 /2013, care modifica Legea nr. 372/2005.
A devenit obligatorie elaborarea certificatelor si punerea acestora la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul in care se incheie contracte de vanzare-cumparare sau inchiriere a locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, precum si in cazul in care doresti sa iti reabilitezi termic locuinta.
Pentru categoriile de cladiri care se vand (inclusiv prin “Prima casa”) sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.
Pentru categoriile de cladiri noi care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului sau proprietarului si este inclus in documentatia necesara pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau la proprietar pana la constituirea acesteia.
In cazul lipsei unui astfel de document la incheierea unei vanzari-cumparari, contractul este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta.
Certificat energetic-reglementari legale
Principalele reglementari legale in domeniu sunt:
Legea nr. 372/2005 republicata – privind performanta energetica a cladirilor;
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 -privind performanta energetica a cladirilor.
Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Legea nr. 101/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372 din 2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Aceste legi precum si alte reglementari tehnice si legale din domeniu le gasiti pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).